En èpoques on la temperatura ambient és elevada, l’ambient és humit i a més si es realitza algun tipus d’activitat física durant un període major als 60 minuts, convé ingerir les anomenades “begudes isotòniques” per tal de rehidratar-nos, recuperant les sals minerals i l’aigua que hem perdut a través de la suor. D’aquesta manera aconseguim millorar el nostre rendiment i la recuperació després de l’exercici.

Actualment en el mercat existeixen diferents fabricants que comercialitzen aquest tipus de begudes, tot i que un dels factors més comuns entre molts consumidors és triar la beguda en relació al seu cost, que acostuma a oscil·lar entre 1,20 € i 5,75 € per litre. Principalment degut a aquest cost tant elevat, trobem molt interessant saber que nosaltres mateixos ens podem preparar una beguda isotònica amb un valor nutricional equilibrat. Els ingredients per preparar aquesta beguda a casa serien:

 

600 cc d’aigua mineral natural

400 cc de suc de taronja natural o de poma o de qualsevol altra fruita

20 grams de fructosa

2 grams de sal

 

 

Tots aquests ingredients s’incorporen en un recipient i es barregen homogèniament. Amb això obtindrem una beguda isotònica que en 100 cc contindrà aprox

Beguda isotònica casolana

imadament 20 Kcal, 5 g d’hidrats de carboni, 77 mg de Sodi (Na), 71 mg de Potassi (K) i 6 mg de Magnesi (Mg).

Cal saber que les begudes isotòniques, ingerides abans i durant l’exercici físic, ens ajudaran a retardar el cansament i a millorar el rendiment. Si a més després d

e realitzar l’activitat física també en consumim doncs ens recuperarem més ràpid de l’esforç físic que hem realitzat.

Les propietats d’aquestes begudes les fan especialment indicades per als esportistes i, en concret, el fet de contenir sodi fa que bevem més enllà del punt en què la boca detecta que ja hem saciat la set.

 

I recorda…. s’aconsella beure cada 15-20 minuts i una quantitat de 100 a 200 ml.

 

Dra. Roser Martí i Cid
Dipl. Nutrició Humana i Dietètica
Llic. Ciència i Tecnologia dels Aliments