Les fruites, un dels grups d’aliments més rics en nutrients contenen multitud de vitamines i minerals a banda de ser riques en fibra i pobres en proteïnes i greixos.


La infinitat de colors que presenten aquests aliments ens ajuden a fer els plats més atractius, més apetitosos. A més, les textures i la immensa varietat de sabors que tenen cadascuna d’elles fan que un cop degustades sentim múltiples sensacions, des de la frescor o la dolçor, a l’acidesa o l’amargor.

A banda de tot això, la gamma de colors que ens ofereixen les fruites permet identificar molts cops el contingut nutricional d’aquestes i/o els beneficis que ens aporten. De manera general les fruites presenten tres colors: vermell, taronja-groc i verd, com si fos un semàfor: “el semàfor de les fruites”; el qual ens indica una sèrie de característiques en la fruita depenent del color.

Vermell: en aquest grup podem incloure la síndria, la maduixa, les cireres, les groselles, les prunes, la magrana, el raïm i també la poma vermella, tots ells amb tonalitats vermelles més o menys intenses. Totes aquestes fruites ens aporten grans quantitats de vitamines A, B, C, i antioxidants fonamentals en la prevenció del càncer així com de les malalties cardiovasculars.

Taronja-groc: la mandarina, la taronja, l’albercoc, els nespres, les nectarines, el pomelo, el préssec, la papaia, la pinya, el mango, i fins i tot la llimona, entre d’altres, són fruites que ens aporten beta carotens els quals fan un paper protector enfront del càncer i retarden l’envelliment de les nostres cèl·lules, també contenen vitamines A i C imprescindibles per una bona visió i per mantenir un bon sistema immunològic.

-Verd: el kiwi, la pera, la poma i els alvocats són els que presenten aquest color, aportant-nos antioxidants, vitamina C, potassi i àcid fòlic, imprescindibles per enfortir el sistema immunològic. A més presenten substàncies que protegeixen els nostres ulls de les conegudes “catarates” o d’altres problemes oculars.

Així, per tots els beneficis i la riquesa en nutrients que presenten les fruites podem incloure en la nostra dieta el “semàfor de les fruites”; beneficiant-nos molt més de les propietats de cada fruita si fem variar al màxim aquests colors, intentem canviar els colors d’aquest semàfor contínuament.

I recorda… consumeix 3 peces mitjanes de fruita al dia.