Fa un temps es van publicar diferents notícies sobre els efectes perjudicials de les carns vermelles i processades provocant una alarma social important. És per aquest motiu que, un cop passada la por inicial, volem posar especial atenció a aquesta notícia i a aquest grup d’aliments.

L’agència Internacional per la Investigació del Càncer (IARC) va publicar un informe sobre els riscos del consum de carn vermella i processada, entenent com carn processada (hamburgueses, salsitxes, botifarres, xoriç i derivats). Com a Dietista-Nutricionista, comunicar-vos que aquest informe no suposa cap novetat que els professionals no coneguéssim, tot i que aquest cop s’ha pogut demostrar científicament.

Tanmateix cal remarcar que el que es recomana és seguir una alimentació variada i equilibrada, seguint la dieta mediterrània i en conseqüència disminuir el consum de carns vermelles i processades, les quals s’aconsellen de manera ocasional, sense necessitats d’eliminar-la completament (a no ser que hi hagi un problema de salut associat) ja que contenen proteïnes d’elevat valor biològic, ferro, zinc i vitamines del grup B.

En referència a les carns processades hem de tenir en compte el seu elevat contingut en sal, en nitrats, en greixos i en altres additius que fan que siguin poc recomanables abusar-ne.

Com sempre, doncs, consum moderat i responsable.

Dra. Roser Martí i Cid
Dipl. Nutrició Humana i Dietètica
Llic. Ciència i Tecnologia dels Aliments