– Nutricionalment la galera conté una bona font de proteïnes d’elevada qualitat, així com vitamines i minerals.

– La millor època per al seu consum son els mesos freds, ja que és quan surten de les galeries i coincideix amb l’època de cel, de manera que durant aquests mesos de fred trobem els mascles amb més carn i les femelles ovades.

Durant aquests dies gaudirem de les Jornades Gastronòmiques de la Galera, per aquest motiu crec interessant a banda de gaudir de les degustacions que ens ofereixen els restauradors locals també conèixer les propietats d’aquest excel·lent crustaci.

Tot i que tradicionalment la galera no era un dels productes més apreciats, avui en dia la galera està sent reivindicada, valorada i emprada en l’alimentació de les nostres famílies, i a més a més manté un preu prou assequible. La galera (Squilla mantis) es un crustaci malacostraci de la família Stomatopoda, que es troba principalment al litoral mediterrani, el seu nom es deu al seu mode de vida, ja que habiten en petites cavitats d’arena en forma de túnels i galeries, d’aquí el nom de galera. Nutricionalment podem dir que conté una bona font de proteïnes d’elevada qualitat, també vitamines i minerals. A més a més, a diferència d’altres crustacis, la galera és baixa en Kcal i també és de fàcil digestió, conté una carn fina i molt saborosa.

page2_img1

A la cuina la podem degustar, a la planxa o brasa, bullida, al forn o també a la llauna, tot regalimat amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra i una mica de flor de sal. Per tant amb 3 productes de la nostra zona (galeres, oli i flor de sal) podem aconseguir un exquisit plat. També és ideal per a l’elaboració de sopes o brous i també en arrossos o fins i tot les podem cuinar arrebossades o amb truita. En definitiva, un producte exquisit cuinat de qualsevol manera. Compte però amb no passar-nos del punt de cocció, això pot fer que la galera sigui menys saborosa i menys sucosa.

La millor època per al seu consum son els mesos freds, on podrem gaudir de les galeres ovades, ja que és quan surten de les galeries, a més això coincideix amb l’època de cel de manera que durant aquests mesos de fred trobem els mascles amb més carn i les femelles ovades. Les galeres ovades presenten 3 línies horitzontals en la part de baix del cap mentre que les que no porten ous no tenen aquestes 3 línies.

page2_img1

Com segurament sabreu, i com a poble mariner que som, les galeres s’alimenten d’altres crustacis o mol·luscos. I per aconseguir aquest menjar, les galeres enganyen a les seves preses amb els punts que tenen a la cua que semblen ulls, i amb un moviment clau per clavar les seves pinces.

Un dels inconvenients però que molts consumidors ens trobem és amb que les galeres s’ha de pelar i molts cops ens punxem, no és una cosa que ens ha de preocupar, simplement amb la pràctica anirem evitant punxar-nos. I si amb la pràctica no en tenim prou sempre ens queda l’opció de pelar-la, si aquestes galeres son de mida gran podem tallar els laterals i desprès separar amb compte la part superior de la closca de la inferior. Per determinades coccions potser ens interessa tenir la galera pelada abans de coure-la, si és així podem fer una breu congelació, no cal congelar-la del tot, i posteriorment separar la cua i el cap; tallar els laterals i, amb compte, anar separant la closca. Amb aquesta tècnica podem aconseguir pelar molt bé una galera i dur-la als nostres fogons gaudint del seu exquisit sabor.

Us animo a consumir aquest producte tant típic de la nostra zona i a degustar-lo en les Jornades Gastronòmiques de la Galera.
BON PROFIT!

DRA. ROSER MARTÍ CID

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica Llicenciada en Ciència i  Tecnologia dels Aliments Màster en Nutrició i Metabolisme

Col·legiada CoDiNuCat: 000114