Ens trobem al voltant de les festes de Nadal i a l’inici d’un nou any, dies de celebració en família i també de trobada amb amics/gues i companys/es. Sovint cadascuna d’aquestes reunions es relaciona amb bons i abundants àpats: aperitius ben assortits, escudella i carn d’olla, canelons, capó de Nadal farcit, torrons i massapans, neules i tortells,…
Aprofitant aquestes dates volem fer-vos algunes recomanacions per tal que gaudiu de les festes i no hagueu de passar-vos tot el gener a dieta.
En relació a l’aperitiu:
Recordeu que l’aperitiu és l’inici d’un àpat, i no un àpat en si mateix, per tant és convenient que l’aperitiu sigui una lleugera degustació, un tast amb petites quantitats (tant d’aliments com de begudes) per tal de donar pas a l’àpat principal, tot evitant aliments i begudes molt energètiques.
En relació al menú:
En la composició del menú procureu fer combinacions entre el primer i el segon plat que es complementin: primers plats suaus i lleugers amb segons més consistents, o bé a l’inrevés, a banda de triar aliments i preparacions que no aportin massa greix.
Alguns exemples de menú per dies de festa serien:
- Brou* de Nadal amb galets i pinyons
- Filet de porc a la sal amb compota de pera
- Broqueta de fruites del temps amb fils de xocolata negra
*recordeu que el brou, si es fa amb anterioritat i es deixa refredar, es pot desgreixar fàcilment retirant la capa superior que s’ha solidificat. Això el converteix en un brou igual de gustós però de millor digestibilitat i menor aportació energètica.
- Canelons de carn d’olla
- Carpaccio de llagostins amb amanida d’escarola i taronja
- Rodanxa de pinya natural gratinada amb sucre
- Sopa de ceba amb formatge
- Rostit de pollastre farcit de fruites
- Milfulles de fruites d’hivern
- Crema de carbassa amb encenalls de parmesà
- Orada al forn amb patates i verdures
- Daus de taronja amb nous, panses i mel
Com a suggerències us volem comentar:
- Prioritzar les postres a base de fruita fresca, ja que després d’un àpat contundent s’agraeix un postre refrescant i lleuger.
- Presentar els dolços en porcions petites, per tal que els comensals en puguin degustar diferents tipus en petites quantitats.
- Procurar que els dolços no estiguin presents durant tota la sobretaula. Són una temptació massa gran i les sobretaules d’aquests dies s’allarguen fins tard.
- Evitar l’excés de begudes amb gas i sobretot de begudes alcohòliques.
- Planificar una bona complementació dels diferents àpats al llarg del dia, és a dir, si la celebració es fa a l’hora de dinar, proposar esmorzars i sopars lleugers, i a l’inrevés.
RECORDEU les infusions d’herbes digestives poden ser molt reconfortants després dels àpats (camamilla, marialluïsa, poliol,…) enlloc d’infusions estimulants com el cafè o el te.
Us RECOMANEM sortir a passejar una estona abans i o després dels àpats.
De cara al 2019:
Ja que s’apropa el començament de l’Any Nou i, amb ell, els bons propòsits de canvi, us deixem alguns consells que ens ajudaran a gaudir d’una millor salut:
– Seguir una alimentació variada i equilibrada, rica en fruita i verdura
– Esmorzar cada dia
– Evitar saltar-nos àpats
– Portar un estil de vida actiu: pujar per les escales i moure’ns més
– Caminar una estona a bon ritme cada dia (que puguem mantenir una conversa, però amb un cert esforç)
– Deixar de fumar
– Dormir cada dia entre 7 i 9 hores
– Participar en activitats socials
– Practicar un hobby (afició) i millor si és a l’aire lliure
– Protegir-nos dels efectes del sol
SALUT i BONES FESTES!!!