L’àpat més important del dia! Així és com anomenem a l’esmorzar dintre del món de la nutrició; i és que molts cops hem sentit dir: “avui no he tingut temps d’esmorzar” o bé …”és que quan m’aixeco no em ve de gust o no tinc gana”.Però… perquè s’insisteix tant en que realitzem aquest àpat? Perquè és tant important?

Penseu que després de 8 o més hores de son i dejuni el cos necessita recuperar forces per estar en forma tot el matí. Per tant l’esmorzar ens servirà de font d’energia, aportant-nos aproximadament un 25% de les necessitats nutricionals que es requereixen al llarg del dia.

“esmorzant aconseguirem millorar el rendiment en les nostres activitats físiques i intel·lectuals”

En tot cas, si no tenim massa gana o no ens ve de gust menjar massa, el que podem fer és un esmorzar a primera hora i l’altre a mig matí. Així també aconseguirem distribuir millor l’energia i arribar amb menys gana a l’hora de dinar.

Què ens ha d’aportar un esmorzar complert?

Làctics: llet, formatge o iogurt

Farinacis: pa, torrades, galetes o cereals

Fruita: sencera, trossejada o en forma de suc

També podem incloure altres tipus d’aliments com els fruits secs, la tonyina, el pernil, l’oli d’oliva i amb moderació els dolços com la xocolata, la melmelada, el sucre, productes de brioixeria,…

Si finalment hem decidit repartir l’esmorzar en 2 preses, el que podem fer és seguir l’esquema anterior durant el primer esmorzar (làctic+farinaci+fruita) i a mig matí fer-nos un entrepà.

“és important la instauració de l’hàbit d’esmorzar des de petits, ja que s’ha comprovat que hi ha un 8% de la població infantil que no esmorza diàriament, i a més aquest percentatge va en augment a mesura que el nen creix”

 

Dra. Roser Martí i Cid
Dipl. Nutrició Humana i Dietètica
Llic. Ciència i Tecnologia dels Aliments